Framtidens russtravare

Dödsstöten för russtravarna

 Eller skall vi se ett uppvaknande från våra beslutsfattare ?

 Jag väcktes ur min lördasslummer när ett SMS dök upp.

Innehållet i SMSet var att ST har för avsikt att sänka åldern för att köra russtravare...

Inte den nedre åldern som höjdes för ett antal år sedan utan maxåldern och den nu föreslagna maxåldern är 18 år.

Naturligtvis har man från ST goda skäl för att föreslå förändringar med tanke på att vi ser många lopp idag som inte är fulla och antalet amatörtränare har väl inte ökat de senaste åren, Men är detta verkligen rätt väg att gå om man vill behålla och förhoppningsvis öka antalet aktiva i den Svenska travfamiljen?

Att tro att alla från 18 år är beredda och förberedda på att börja tävla med varmblodstravare är naturligtvis den goda tanken för STs bestämmande skara, men det är ett önsketänkande som har ett antal brister.

Att sänka maxåldern för att köra russtravare har skett tidigare men med katastrofalt resultat då antalet aktiva störtdök och att åter få köra till 25år återställdes snabbt.

 

Vad kommer då troligtvis att hända om denna justering/sänkning av åldersgränserna genomförs?

Naturligtvis blir det i allra högsta grad ointressant att skaffa sig en russtravare att tävla med.

i två säsonger som 16 och 17 åring eftersom du kan köra Shetlandstravare till du är 15 år.

Detta är lika med dödsstöten för russtravarna..

Att gå från att köra shetlandstravare till att köra varmblodstravare kommer dessutom att vara ett otroligt stort steg och kommer istället för att locka till att skrämma många framtida kuskar. 

Det är också otroligt, jag måste säga naivt, att tro att Shetlandskuskarna skall hålla kvar intresset för samma sport genom åren från 8-ärs ålder upp till vuxen ålder.

Tyvärr hinner många tröttna på hästar och hittar nya intressen som lockar. 

Att jag kan säga detta är vad jag sett genom åren där många ambitiösa ponnykuskar kastat sig tidigt in i stortravet i tron att det är lika enkelt att få framgångar inom stortravet som det varit inom ponnytravet.

Vi som varit med i travet ett stort antal år kan naturligtvis glädja oss åt att vi känner igen många namn i dagens toppskikt inom travsporten, ungdomar som börjat sin bana inom ponnytravet.

En liten uppräkning av tidigare aktiva russkuskar kan du läsa nedan.

Vad som däremot glöms bort är alla de som försvunnit på vägen av olika anledningar, det är dem vi skall försöka hålla kvar inom travet och många av dem kommer att vara engagerade i stortravet framöver om vi lyckas, därför säger jag till STs styrande församling.

 

Tänk till!    Tänk om!    Tänk Nytt!   Gör tvärt om!

 

Vad menar jag då med att göra tvärt om?

En ny licenskategori för russkuskarna 18-25 år.

Och för att köra lopp med Russtravarna på de ordinarie travdagarna måste man ha denna licenskategori.

Dessa lopp skall ha samma status som loppen för våra stortravare och vara en del av ordinarie tävlingsdag, som det var på Gotland fram till att man tog bort spelet på russen, inte en aktivitet mellan övriga lopp, och med ett tävlingsupplägg/propositioner på samma principer som för våra stortravare.

Det är de snabbare russen, de med rek snabbare än  ca 2,00,0 som skall vara med i dessa lopp. Och naturligtvis med totalisatorspel på dessa lopp. 

Varför detta förslag?

!. Ungdomarna som kör russtravare får en ordentlig morot för att fortsätta att vara aktiva inom travsporten även efter den första ponnytravkarriären och får uppleva en stegring av sin travkarriär, och efterhand få självförtroende att börja köra storhäst.( till en början parallellt med russen för att behålla körrutinen)

 

2. Att köra russtravare skall inte i ungdomlig retsamhet (mobbing) ses enbart som en sport för småbarn utan skall vara ett steg in i travsportens finrum. Detta för att inte tappa ungdomarna helt från travsporten.

 

3. Chansen att bli kvar i travsporten är avsevärt större om de är aktiva i travsporten längre upp i ålder än om de tvingas lämna sina russtravare som 18 åringar.

 

4. Russkuskarna skaffar sig större körerfarenhet, för att köra russtravare kräver sin kusk.

 

5. De äldre russkuskarna tränar oftast sina russtravare själva och blir därmed mer insatta i träningens betydelse, vilket har en stor betydelse för övergången till storhästar, oavsett var i travsporten de blir engagerade. Jämför du de kuskar som kör Shetlandstravarna , där är det ganska vanligt att det är föräldrar eller hästägare som står för träningen av shetlandstravarna.

 

6. Fram till 1 nov 2021 har vi under året 200 russtravare som tävlat som har rekord 2,02,5 eller snabbare och ca 40 st med rekord snabbare än 1,50,0 så visst kan vi skapa en elitserie.

 

7 Tillväxten av russtravare med mycket goda fartresurser är mycket god för närvarande då vi ser att det kommer att födas minst ca 80 russ år 2022 som har far och mor eller far och morfar med rekord snabbare än 2,00,0

 

8. Russet är vår enda inhemska ponnyras och är klassad som utrotningshotad art, utan efterfrågan från travsporten är risken mycket stor att russet kommer dö ut som ras.

 

9. Att russtravarnas del i den svenska travhistoriska skrivningen fullständigt försvunnit får vi tillskriva att skribenterna haft helstängt huvudlag på sig när de skrivit och tagit del i eftersökningar om fakta..

För russet har haft en aktiv roll i svensk travsport ända sedan år 1905. Vinnar- och platsspel på russloppen på ordinarie totalisator förekom på Gotland fram till början av 2000-talet.

Det går att läsa mer om russets del i svensk travhistoria på www.ponnytravhistoria.se

 

Några namn som direkt dyker upp i mitt minne.

Övriga från SPTF kan säkert komplettera för listan kan bli lång.

Vän av ordning säger säkert att de flesta namnen i denna lilla lista är barn till etablerade inom travsporten.

Då säger jag, De etablerade travföräldrarna har tydligt sett att ponnytravet varit en mycket bra skola för sina barns väg in i travsporten och stöttat detta.

Hade fler ungdomar utan denna erfarenhet från travföräldrar i bagaget fått en större och längre tid på sig att komma in i travsporten hade vi säkerligen haft fler som varit aktiva inom Svensk travsport idag.

 

Anette Lorentzon

Kim Moberg

 

Christoffer Eriksson

Niklas Westerholm

 

Daniel Wäjersten

Kevin Oscarsson

 

Jokim Elfving

Mattias Djuse

 

Emilia Leo

Hanna Lähdekorpi

 

Marcus Melander

Roger Malmqvist

 

Natalie Blom

Catrin Fajersson

 

Johan Untersteiner

Hans R Strömberg

 

Gustav Johansson

Sandra (Svensson) Mårtensson

 

Alex Person

Markus B Svedberg

 

Stefan Melander

Oskar Kylin Blom

 

John.Erik ”Goya” Magnusson

André Eklund

 

Staffan ”Staro” Nilsson

Oskar Florhed

 

Jonas Moberg

 

 

 

 

För hopp om Svensk Travsports framtid

 

Bengt Westergren

www.russtravare.se

Bl.a fd ponnytravpappa till en bonusdotter som jag mest ser på travprogrammen i tv.

Och i övrigt tidigare engagerad i flera av travsportens organisationer