När blir ponnytravarna en del av Travsporten

Vi möttes för några dagar sedan om det tragiska beskedet att John-Erik Magnusson gått bort i en olycka. John-Erik var mannen bakom det första russet som travade under 1,50,0. Det var vallacken Ero som 1970 travade 1,48,5. John-Erik tillsammans med Ann-Christine Lorentzon hade gen åren många duktiga russtravare i stallet. Engagemanget fortsatte med döttrarna Anette och Anna och med dem fick vi se russtravare som Snäckan det första russet med rek under 1,40, Tyson II och Regitze Ernst matchade av John-Erik med familj. Många inom ponnytravet har många minnen av Joh-Erik och är tacksamma för det han gav ponnytravet och Svensk Travsport, samtidigt som vi sänder våra tankar till de anhöriga.

 

På STs hemsida fick vi läsa om John-Eriks bortgång men tyvärr inte ett ord om hans ingång till travsporten genom ponnytravet.

Vi fick några dagar tidigare även på STs hemsida läsa att Hotingtravet hade trippeltrav med tävlingar lördag, tisdag och fredag. Sanningen var att det var fem dagars trav under en vecka, det var nämligen trav med ponnyer söndag och onsdag också.

Gotlands Travsällskaps jubileumsskrift är inte mycket bättre, på Gotand har de flesta börjat med russtravare och det finns hur mycket som helst att skriva och berätta om, det var ända fram till 2008 som russen var jämställda med övriga och med spel i russloppen.

Jag tycker att det visar att travsällskapen, ST och dess medarbetare verkligen har helstängt på när det gäller ponnyerna inom travsporten, rekommendationen är att man gör hål i skygglädren så att man åtminstone ser lite.

 

Från ST sida säger man att ponnytravet skall ses som en rekryteringskanal för att få in nya i travsporten och man visar gärna upp de minsta kuskarna och ponnyerna. Har man överhuvudtaget funderat över hur ungdomarna lockas in till olika aktiviteter?

En tolv- trettonåring lockas knappast till ponnytravet av att se 8-9 åringar tävla, och dessa 8-9 åringar, nöjer de sig med att enbart hålla på med hästar som fritidssysselsättning eller yrke i framtiden eller klarar de av sin ” hästtid” innan de är mogna för stortravare och hoppar på andra sporter och sysselsättningar istället.

Ett litet facit har vi i antalet F-licenser år 2012 var 34st, år 2017 104st och hittills i år 79st.

 

Travsäsongen är på topp vi har sett Elitloppet med Fantom som segrare, SM med Ernst Ronaldo på topp och ett otroligt nytt svenskt rekord av Thyra Tyrann med 1,34,9a. Det gemensamma för dessa tre och för de flesta av elittravarna bland ponnyerna är att de tränas av ”överåriga”.  ST har här ansvaret att inte dessa ”överåriga” inom ponnytravet försvinner för då försvinner också en stor del av dragningskraften med ponnytrav.

 

Det är snart dags att börja planeringen för kommande säsong, vad är det att fundera över till kommande år?

En sak som jag tänkt på är alla dessa dubbeltravshelger. Är det för att hinna med så många lopp som möjligt på kortaste tid och minst besvär för arrangörerna?   Med dubbeltraven missar man en del på det lokala planet, har du inte din häst tävlingsklar så missar du två tävlingsdagar, skall du kvala din häst är det likadant, får du startförbud första dagen är det följdstrykning till andra dagen. Jag tycker att det istället vore bättre med tre veckors mellanrum mellan travdagarna för att få så många startmöjligheter som möjligt på hemmaplan.

 

När det gäller propositionerna så ser vi att det är antingen voltlopp med ”specialare” eller tillägg efter pengar, och här skall det vara millimeterrättvisa i förhållande till hästarnas tidigare prestationer, eller autolopp med tidsspann på 10 sek i rekordet.

Fler lopp med tillägg efter pengar behövs för de hästar som springer på sig rekordsänkningar men sällan får en placering utan hamnar bara längre och längre bak i start- och resultatlistorna.

Något som också behövs är att loppen skrivs ut med färre tillägg (max 2). Det skulle kunna se ut ”max 10.000:- och tillägg vid 7.000:-” . Detta skulle på sikt få ponnyloppen att se annorlunda ut än idag och ge en nydimension till ponnytravet.

 

Ha en fortsatt skön sommar

 

Bengt

 

180720