Tävlingssäsongen 2020

20200202

Mot 2020 års tävlingssäsong

 

Så närmar vi oss tävlingssäsongen 2020 och många ser fram mot ett tävlingsår med spänning och tillförsikt. Under 2019 kunde vi konstatera att antalet nya treåringar ökat med ca 20% jämfört med de senaste åren. Det är också glädjande att vi fick se flera hingstar bland de treåriga russen, anledningen till detta är säkerligen prestationspremien till tre och fyraåriga hingstar med bra tider på banan och som sedan visas på avelsvärdering. Att det behövs nya avelshingstar med goda travprestationer kan vi konstatera men det gäller att hingstarna också får tillfälle att verka i aveln vid låg ålder för att avkommorna skall hinna visa sig på tävlingsbanorna innan hingstarna gått ur tiden. Vi ser TysonII, Fantom och Ernst Ronaldo som hunnit med att visa att avkommorna kan springa fort innan hingstarna blivit för gamla. Dessa tre hingstar visar att tävling och avel går att kombinera och för att vara attraktiva som avelshingstar i hög ålder måste det finnas avkommor ute på tävlingsbanorna som visar att de kan trava bra. Hingstarna med bra travprestationer hittar du på www.pthlistan.se där du även hittar lite om de regler som gäller för hingstar som skall användas i avel.

 

Vi som var på representantskapsmötet i november fick höra av STs ponnyansvarige att när det gäller propositioner skall minst 50% av loppen 2020 skrivas ut med tillägg efter pengar. Årets första propositioner visar återigen hur svårt det är att komma till skott med detta. Det försök som gjordes för ett antal år sedan när Rikard Sjöberg var ansvarig för ponnypropositionerna som i första skedet fick till följd stora protester från de aktiva som var vana vid tidsproppar.

Tyvärr var ST otroligt fega och hittade i stället på specialaren en variant av tidshandicap som givit ytterligare möjligheter till taktikkörningar.

Det verkar som att man på ST inte ens läst sin egen historia, jag rekommenderar att man går in på sin hemsida och tittar där står att man redan 1907 insåg att propositioner efter rekord/tid inte var lämpliga för att det blev alldeles för mycket taktikkörning där det gällde att köra så sakta som möjligt. Att tro att inte samma sak gäller ponnytravarna  är otroligt naivt.

Det blir ännu mer uppenbart hur naiva man varit från STs sportavdelning när man hör aktiva konstatera att propositioner med tillägg efter pengar visserligen skulle vara positivt för ponnytravet som sport med för den enskilde är det mycket lättare att matcha hästarna i lopp efter rekord/tid. Eller som en överårig montéryttare berättade att hon ridit en mycket bra häst som gått och väl kunnat gå nytt svenskt rekord men blev av tränaren tillsagd att inte rida för fort och förstöra för kommande lopp.

Samtidigt hör man hur de aktiva vill få större acceptans för ponnytravarna och vill bli tagna på allvar, men då måste man också acceptera propositioner som inte lockar till ren taktikkörning.

Ett praktexempel på taktiklopp är Mantorp i december 2019 där man hade ett intervallhandicaplopp utskrivet med grundtid 2,25,  segrare och tvåa var naturligtvis de som startade sist med 360meters tillägg och utan att sänka rekordet, den som sänkte rekordet med 3,7 sekunder kom först som femma i mål efter att ha startat på startdistansen 2140meter.

Vi har andra regler där ST ändrat reglerna utan att blinka och där de aktiva är fullständigt omedvetna om effekterna ex vis kan en Shetlandstravare inte starta i Kat-B lopp om den skulle vara över 107 cm eller ett russ som är 104 cm måste starta i Kat-B loppen.

 

Väl mött på travbanorna under 2020

 

Bengt