Mot framtiden

Så närmar vi oss en ny och spännande tävlingssäsong 2022 för våra ponnytravare.

När jag läser de propositionerna som hittills kommit ut blir jag dock djupt bedrövad.

Är det så att ST vill hålla våra ponnytravare på en så låg sportslig nivå som möjligt för att man så fort som möjligt skall lämna ponnytravet och gå över till storhästar? 

Det jag menar är att specialaren och även tidshandicap  är propositioner som jag trodde att vi var på väg att överge för att få mer sportsliga och mindre lättmanipulativa  lopp i våra ponnytravlopp. Jag återkommer med förklaringar längre ner. 

Nu kommer naturligtvis ett antal rutinerade ponnytravföräldrar att skrika i högan sky eftersom de lyckats så väl att matcha både egna ponnyer till bra prestationer, och andras ponnyer till dåliga resultat i loppen.

OK det är inte många, men det behövs inte så många som verkligen taktikmatchar sina hästar pga propositionerna för att ponnytravet inte skall tas på allvar eller bli särskilt sportsligt. 

Ponnytravet har genom åren varit en sport där de orutinerade har varit naiva, lättlurade och bortgjorda och tyvärr lämnat travsporten illa kvickt.

 

Några saker har dock blivit bättre genom åren jag skall ge några exempel. 

Anmälningsmottagning: Detta var ett uppdrag inom klubbarna som de rutinerade och med flera hästar i stallet mycket gärna tog på sig. Allt för att i förväg kunna se vilket motstånd de egna ponnyerna skulle få i loppen och därefter strunta i att anmäla den egna ponnyn eller anmäla till det lopp där konkurrensen var enklare.. Att hästar kunde starta med långa tillägg var helt ok även om det var 3-400 meter bakom startvolten.

Jag vet att det finns de som avsagt sig allt ideellt arbete i sin klubb om man inte fick ta emot anmälningarna.

 

Anmälningstid: Vi hade en tid när vi hade 14 dagars anmälningstid vilket hade som effekt att det gick att starta i fler lopp på det gamla rekordet innan en ev rekordsänkning fick effekt.

 

Strykningar: Att stryka sin ponny om motståndet syntes vara för tufft var också en sak som var populärt innan det blev startförbud efter strykning ur lopp

 

Domaruppdrag: Att vara en opartisk domare med egna ungdomar i loppen är inte lätt. Det är alldeles för lätt att hålla koll på hur de går för de egna och därmed glömma helheten i loppen.

 

Volt/autolopp: Voltlopp kördes efter voltrekord och autoloppen efter autorekord. Det var inte ovanligt att det var stora differenser i rekorden, och när en mycket framgångsrik ponnytravpappa på ett förbundsmöte klart och tydligt konstaterade att upp till 30 sekunders långsammare rekord i voltlopp var helt realistiskt och helt i sin ordning eftersom de hade ponnyer med så stora rekorddifferenser. 

Detta fick mötet att ta beslut att bästa rekord skulle gälla oavsett volt- eller autolopp.

  

M M M. Att vinna med Minsta Möjliga Marginal har varit ett vinnande koncept för den framgångsrike ponnytravaktive. Vi har alla sett hur ekipage 500 meter före mål kan leda med 100 meter för att sedan på upploppet hålla koll på konkurrenterna och vinna med en hästlängd.

Det har varit så illa att jag hört föräldrar beklaga sig när någon ung kusk vunnit med alltför många meter och sänkt rekordet i onödan. Eller som vi råkade ut för som jag tidigare berättat, två kämpande ekipage med stor ledning före övriga fältet mot mållinjen, varpå den ena omedelbart före mål medvetet sätter sin häst i galopp. Pappan till det då segrande ponnyekipaget, en A-tränare mycket framgångsrik både i Sverige och internationellt, konstaterade att deras ponny lurats att sänka rekordet alldeles för mycket vilket skulle bli onödiga tillägg i kommande lopp. Han hotade då den målgalopperande kuskens far även han en etablerad tränare, dock inom galoppen, att han skulle jaga livet ur familjen om de visade sig på en travbana igen. Hoten var så allvarliga så de renderade ett möte på STC för den hotande pappan där vi även från SPTF naturligtvis var närvarande. Detta visar hur rädda man är om sekunderna om man skall lyckas.

 

Nytänkande. När Svensk Travsport riktigt på allvar engagerade sig i ponnytravet anställdes Rikard Sjöberg, han hade lång erfarenhet av travsport som tidigare sportchef på olika travbanor, Han hade även erfarenhet från ponnytravet eftersom hans barn tävlat med ponnytravare och var väl insatt i hur det tävlades med ponnytravare.

Rikard arbetade fram ett nytt sätt att se på hur ponnyloppen skulle genomföras.

Det var helt enligt de principer som gäller för våra stortravare.

Loppen skulle köras med tillägg efter pengar, nu var det så att några ponnyer hade tjänat ”mycket” pengar i förhållande till sina rekord så därför infördes prispoäng som begrepp och de ponnyerna som hade en orimligt hög prissumma fick sina prispoäng reducerade för att det skulle bli någotsånär jämna lopp.

Naturligtvis blev det protester mot detta upplägg eftersom de gamla taktikkörningarna inte längre fungerade med smygande rekordsänkningar och upplopp där man väntade in konkurrenterna för att vinna med minsta möjliga marginal.

Men till er med snabba ponnyer vill jag bara säga ni kommer att vinna ändå framöver och med hästar som blir vana att gå ända in i mål istället för att stanna sista 100meter..

 Gör ponnytravet acceptabelt.  Se till att vi kör våra ponnylopp med tillägg efter pengar framöver. Naturligtvis kommer det att bli protester från våra ponnyaktiva som enbart räknar sekunder. Men vi måste få en sport som är ärlig för alla och som blir accepterad av övriga travsporten.

Vi ser att lopp för russtravarna skrivs ut med grundlag så långsamt som 2,40,0 för att få de långsammaste hästarna och de orutinerade kuskarna  med i loppen. Men detta är speciallopp för de som har snabba ostartade hästar för att inte behöva sänka sina rekord alltför tidigt i karriären och de långsammare de blir akterseglade direkt med tillägg.i loppen även med blygsamma rekord. Vi har flera treåriga russtravare som i kvallopp visar tider runt 2,20-2,25

 

Till de aktiva tvivlarna vill jag ställa några frågor med svar.

Vad händer i nästa lopp om du sänker rekordet med flera sekunder utan placering ?

I tidshandicaplopp blir du flyttad bakåt/fler tillägg utan att ha fått någon placering eller prispengar.

I lopp med tillägg efter pengar står du kvar på samma distans utan extra tillägg och har möjlighet att få revansch i kommande lopp.

 

Hur fort/sakta behöver min ponny springa i debuten för att vinna ett nollopp i lopp med tillägg efter pengar?

Snabbare än de andra hästarna i loppet som står på samma distans.

 

Till ST: Ni har makten och möjligheten att göra ponnytravet rumsrent. Det hoppades många... Det gjordes för stortravarna för 100 år sedan när tidstillägg i travloppen inte längre fick användas utan det var tillägg efter insprungna pengar som skulle gälla. Nu är det dags för ponnytravarna om ni har några som helst avsikter att locka in nya till travsporten förutom de redan frälsta.

Saknar ni Rikards klassindelning så har jag den kvar och den håller idag också.

 

Till SPTFs styrelse: Se till att få en förändring till stånd så att vi blir accepterade som sport eller vill ni fortfarande att de oerfarna skall bli blåsta och fortsätta köra efter MMM-principen.  Att de oerfarna försvinner fort märks inte. för de försvinner fort innan vi lärt känna dem, och vi har tyvärr alltför stor omsättning bland våra aktiva inom ponnytravet.

 

 

Bengt Westergren 20220224

För övrigt anser jag att våra russtravare borde ha samma

status som vår kallblodstravare på travbanorna.